Σε αναστάτωση βρίσκεται η Νισύρικη κοινωνία με την γνωστοποίηση του γεγονότος ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προέβη στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την επιλογή στρατηγικού εταίρου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το γεωθερμικό πεδίο υψηλής ενθαλπίας στη Νίσυρο, χωρίς να ενημερώσει τον Δήμο Νισύρου και χωρίς να ζητήσει την συγκατάθεση της τοπικής κοινωνίας. Ο Δήμαρχος Νισύρου σε επικοινωνία που είχε με πολλούς κυβερνητικούς παράγοντες εξέφρασε την αντίθεση του σε αυτή την ενέργεια της ΔΕΗ και έστειλε επιστολή στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κύριο Μοναχολιά που κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργεια κ. Γιώργο Σταθάκη και στον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινιό.

Ο Δήμαρχος θα βρίσκεται στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη την επόμενη εβδομάδα για συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες και βουλευτές  της Δωδεκανήσου για να δοθεί τέλος σε αυτή την αντιδεοντολογική και επικίνδυνη για το μέλλον της Νισύρου ενέργεια της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε την Πέμπτη 31 Αυγούστου και με ομόφωνη απόφαση εξέφρασε την αντίθεση του στην εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου υψηλής ενθαλπίας από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Ακολουθεί η επιστολή του Δημάρχου κ. Χριστοφή Κορωναίου.

 ΠΡΟΣ:                             

 κ. Ηλία Μοναχολιά        

Διευθύνοντα Σύμβουλο ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε            

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

1) κ. Γιώργο Σταθάκη

Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

2) κ. Νεκτάριο Σαντορινιό

Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής                        

                                                                                                   

ΘΕΜΑ: «Γεωθερμικό πεδίο Νισύρου».

Κύριε Μοναχολιά,

dιάβασα την πρόσκληση της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε για την εύρεση εταιρείας που θα εκμεταλλευτεί τα τέσσερα γεωθερμικά πεδία, μεταξύ αυτών και της Νισύρου. Αντιλαμβάνομαι ότι η ΔΕΗ με αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων έχει το αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης των γεωθερμικών πεδίων της Ελλάδας.

Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε ότι ο μοναδικός υπεύθυνος για την παροχή αδείας για την εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου της Νισύρου, είναι ο Δήμος της Νισύρου. Οι θέσεις της Δημοτικής Αρχής όσον αφορά το θέμα της εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου υψηλής ενθαλπίας έγιναν γνωστές στους προκατόχους σας και σε εσάς τον ίδιο.

Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες και βασισμένες όχι σε φωνασκίες και σε καφενειακές συζητήσεις αλλά σε κατά βάθος επιστημονικές αναλύσεις. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ και σε κανέναν να μετατρέψει την Νίσυρο σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού. Το περιβάλλον της Νισύρου θα διαφυλαχτεί με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο για να δοθεί ακέραιο στις επόμενες γενιές των Νισύριων. Η εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου υψηλής ενθαλπίας θα προκαλέσει τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ταυτόχρονα θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων με την πρόκληση σεισμικών δονήσεων λόγω της διατάραξης των ισορροπιών στο εσωτερικό της γής.

Η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου της Νισύρου χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων του λαού της Νισύρου αποτελεί τεράστιο ατόπημα.

Οι αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, της ολοκληρωμένης αξιοβίωτης ανάπτυξης που διέπουν την Δημοτική Αρχή και πάνω στις οποίες είναι βασισμένη η ανάπτυξη της Νισύρου, είναι αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη της Ελλάδας μας. Γι’ αυτό απαιτώ όπως σταματήσει κάθε προσπάθεια εξεύρεσης εταιρείας για την εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου υψηλής ενθαλπίας της Νισύρου. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να θέσει σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον της Νισύρου.

Με εκτίμηση,                                                                                    

Καθηγητής Χριστοφής Ι. Κορωναίος                    

Δήμαρχος Νισύρου