Ο ΔΗΜΟΣ ΝΙΣΥΡΟΥ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΛΕΩΝ CIVITAS

Ο Δήμος Νισύρου είναι πλέον επίσημα μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων CIVITAS, μετά και την σχετική έγκριση.

Η CIVITAS είναι η πρωτοβουλία του δικτύου πόλεων που έχουν δεσμευθεί στην εφαρμογή μιας φιλόδοξης, βιώσιμης πολιτικής αστικών μεταφορών στην Ευρώπη – και πιο μακριά…

Από το 2002, η CIVITAS έχει δοκιμάσει και υλοποιήσει πάνω από 800 μέτρα και λύσεις αστικών μεταφορών σε περισσότερες από 80 πόλεις «Living Labs» (ζωντανά εργαστήρια) σε όλη την Ευρώπη.

Περισσότερα...

Το γεωθερμικό πεδίο της Νισύρου.

Σε αναστάτωση βρίσκεται η Νισύρικη κοινωνία με την γνωστοποίηση του γεγονότος ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προέβη στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την επιλογή στρατηγικού εταίρου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το γεωθερμικό πεδίο υψηλής ενθαλπίας στη Νίσυρο, χωρίς να ενημερώσει τον Δήμο Νισύρου και χωρίς να ζητήσει την συγκατάθεση της τοπικής κοινωνίας. Ο Δήμαρχος Νισύρου σε επικοινωνία που είχε με πολλούς κυβερνητικούς παράγοντες εξέφρασε την αντίθεση του σε αυτή την ενέργεια της ΔΕΗ και έστειλε επιστολή στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κύριο Μοναχολιά που κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργεια κ. Γιώργο Σταθάκη και στον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινιό.

Περισσότερα...

Ψήφισμα: Ανακήρυξη της Νισύρου ως νησιού Κυκλικής Οικονομίας.

Η απεριόριστη κατανάλωση φυσικών πόρων, η συνεχώς αυξανόμενοι ρύποι που εκλύονται στο περιβάλλον, η υπερκατανάλωση πολύτιμων μη ανανεώσιμων πρώτων υλών, οδηγούν τον πλανήτη μας σε έναν καταστροφικό δρόμο. Η εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας αποτελεί τη διέξοδο στο αδιέξοδο που οδηγούμαστε.

Η κυκλική οικονομία βασίζεται στις αρχές εξοικονόμησης πόρων, της ανακύκλωσης , της επαναχρησιμοποίησης και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργεια. Για τα νησιά μας η κυκλική οικονομία δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα. Η Νίσυρος έχει την δυνατότητα να αποτελέσει υπόδειγμα νησιού που θα λειτουργεί με τις αρχές και τους όρους της κυκλικής οικονομίας.

Σήμερα Κυριακή 10 Ιουλίου 2017 παρουσία του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριου Σαντορινιού και πολλών διακεκριμένων επιστημόνων ψηφίζουμε την ανακήρυξη της Νισύρου ως Νησιού Κυκλικής Οικονομίας. Όλοι εμείς σε συνεργασία με όλους του φορείς θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Η ανακύκλωση στη Νίσυρο προχωράει.

Χιλιάδες άδεια πλαστικά μπουκάλια νερού φορτώθηκαν σε μεγάλο φορτηγό με ρυμουλκούμενη καρότσα για μεταφορά στην Αθήνα στην μονάδα ανακύκλωσης. Πρίν από δέκα μέρες το φορτηγό μετέφερε τόνους χαρτί για ανακύκλωση. Το πρόγραμμα ανακύκλωσης του δήμου μας που ξεκίνησε πρίν δυόμισυ χρόνια προχωρεί αρκετά καλά με αποτέλεσμα τόνοι υλικών να ανακυκλώνονται από την μια και από την άλλη ο χώρος των ΧΥΤΑ να μην επιβαρύνεται περαιτέρω. Η προσπάθεια αυτή που γίνεται για την προστασία του περιβάλλοντος είναι σπουδαίας σημασίας και πρέπει ο κάθε πολίτης να έχει ενεργό συμμετοχή.
Ο Δήμος μας ζήτησε από την διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δωδεκανήσου τη διδασκαλία μιας ώρας την εβδομάδα, μαθήματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για να μπορέσουν τα παιδιά να κάνουν το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος μέρος της καθημερινής τους ζωής.

Η Νίσυρος στη νέα εποχή!!

Ο Δήμος Νισύρου παρέλαβε τέσσερα ηλεκτροφόρα τρίκυκλα για να τα χρησιμοποιήσει για τις γενικές ανάγκες και για το πρόγραμμα της ανακύκλωσης του Δήμου.
Τα δύο τρίκυκλα τα έκανε δωρεά στο Δήμο ο μεγάλος Έλληνας επιχειρηματίας Γιάννης Χαλίκος που εδρεύει στην Αυστραλία. Ο Δήμος τον ευχαριστεί θερμά. Θεωρούμε ότι αυτή η κίνηση του, αποτελεί δείγμα πατριωτισμού και επίδειξη μέριμνας για το καλό της κοινωνίας και του τόπου μας.
Τα άλλα δύο ηλεκτροκίνητα τρίκυκλα τα προσέφερε στον Δήμο η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης για να χρησιμοποιηθούν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης που έχει ξεκινήσει ο Δήμος. Τους ευχαριστούμε πολύ.

Η Ανακύκλωση πρέπει να γίνει μέρος της ζωής μας, και αυτό προσπαθεί ο Δήμος μας, για να μπορέσουμε να ζήσουμε σ’ ένα καθαρό περιβάλλον και σε μια κοινωνία με αξίες, που σκέφτεται και για τις επόμενες γενιές.
Ο Δήμος Νισύρου έχει ξεκινήσει την προσπάθεια χρησιμοποίησης ηλεκτροκίνητων οχημάτων για να μπορέσουμε με το χρόνο να αντικαταστήσουμε τα πτρελαικά καύσιμα των οποίων η καύση προκαλεί εκπομπές που έχουν μεγάλη επίπτωση στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ταυτόχρονα τα ηλεκτροκίνητα τροχοφόρα συμβάλουν στην ελάττωση του θορύβου για μία πιο ποιοτική ζωή.
Ο Δήμος έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες και για αγορά ηλεκτροκίνητου απορριμματοφόρου. Η παραγωγή ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ταυτόχρονα η χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων θα οδηγήσουν σε μηδενικούς ρύπους στο περιβάλλον και θα ελαχιστοποιήσουν τον μεγάλο κίνδυνο της ανθρώπινης ζωής που είναι η μεγάλη συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα που θα οδηγήσει στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη μας.

Επιβεβαιώνεται η σχέση των γεωτρήσεων με σεισμούς.

Οι γεωτρήσεις μέσω των οποίων διοχετεύονται στο υπέδαφος μεγάλες ποσότητες υγρών, είτε για την εξόρυξη υδρογονανθράκων είτε για την άντληση γεωθερμικής ενέργειας, έχουν το δυναμικό να προκαλούν σεισμούς, ορισμένοι από τους οποίους ξεπερνούν τους 5,0 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ.
Η επιβεβαίωση των υποψιών που διατυπώνουν εδώ και καιρό επιστήμονες και οργανώσεις έρχεται από τρεις μελέτες που παρουσιάζονται στο τελευταίο τεύχος του Science.
Στην πρώτη από αυτές, ο Ουίλιαμ Έλσγουορθ της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας USGS διαπιστώνει ότι οι δονήσεις μεγέθους άνω των 3,0 βαθμών στις κεντρικές και ανατολικές ΗΠΑ έχουν σχεδόν δεκαπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.

Περισσότερα...

Η Νίσυρος της Φυσικής Ιστορίας

Γράφει ο Χριστοφής Ι. Κορωναίος

Το 2011 ανακηρύχθηκαν από τον διεθνή οργανισμό UNESCO του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, 27 τοποθεσίες ανά τον κόσμο ως World Heritage Areas, δηλαδή περιoχές Παγκόσμιας κληρονομιάς. Η Νίσυρος με το μοναδικό σε ομορφιά ηφαίστειο στον κόσμο δεν θα έχει κανένα πρόβλημα στο να συμπεριληφθεί σε αυτό τον κατάλογο. Υπερέχει θα έλεγα. Η σημασία είναι μεγάλη διότι εφόσον θα συμβεί αυτό, οι υποχρεώσεις του Ελληνικού κράτους απέναντι στη Νίσυρο θα είναι αυτές που αναφέρονται στους κανoνισμούς της UNESCO, και είναι είναι οι εξής:

«Για να εξασφαλίσουν την εφαρμογή αποτελεσματικών και ενεργητικών μέτρων που λαμβάνονται για την προστασία, διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς που βρίσκεται στο έδαφός του, κάθε κράτος μέρος της παρούσας σύμβασης πρέπει να κάνει προσπάθεια, στο μέτρο του δυνατού, και ανάλογα με την κάθε χώρα:

Περισσότερα...

Για να μη ξεχνιόμαστε!

Το δημοψήφισμα στη Νίσυρο για το θέμα της γεωθερμίας.

Την Κυριακή 11 Μαΐου 1997, με βάση τους εκλογικούς καταλόγους και κάτω από την επίβλεψη του Δικηγορικού Συλλόγου της Κω, το Συμβούλιο Περιοχής δεσμεύτηκε να υιοθετήσει ως δική του θέση την απόφαση της κάλπης, εφόσον η συμμετοχή ξεπερνούσε τα 300 άτομα.

Την παραμονή της ψηφοφορίας, ωστόσο, οι υποστηρικτές του έργου (ΔΕΗ και …) αντιλαμβανόμενοι ποιο θα είναι το αποτέλεσμα κάλεσαν τον πληθυσμό σε αποχή, με αφορμή ψήφισμα τριών συλλόγων Νισυρίων της Ρόδου κατά του εργοστασίου και επικαλούμενοι το ενδεχόμενο "μεταφοράς ψηφοφόρων" (ο Μορφωτικός – Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Νισύρου, που σήκωσε και το βάρος της αντίθεσης στη ΔΕΗ, μιλούσε απεναντίας για προσπάθεια «ελέγχου με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο εκείνων των ψηφοφόρων που εκβίαζαν»).

Παρόλα αυτά, η συμμετοχή έφτασε τα 302 άτομα (επί συνόλου 512 εγγεγραμμένων – μόνιμων κατοίκων του νησιού), εκ των οποίων 16 ετεροδημότες.
Η νίκη του "όχι" ήταν σαρωτική: 270 ψήφοι (89%) κατά του εργοστασίου έναντι μόλις 32 υπέρ.