Ο Χριστοφής Κορωναίος στην Αμερική

Ο επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αμερικής, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας και πρώην πρόεδρος του συλλόγου των Νισυρίων Χριστοφής Κορωναίος, επέλεξε τη Νέα Υόρκη όπου έζησε αρκετά χρόνια για να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ως δημάρχου της Νισύρου στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.
Η ανακοίνωση έγινε το βράδυ της Πέμπτης κατά τη διάρκεια της ανοικτής συγκεντρώσεως που διοργανώθηκε στο Σπίτι των Νισυρίων στην Αστόρια, ενώ η συμμετοχή και η ανταπόκριση των ομογενών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.
Ο κ. Κορωναίος, μέλος της Ομογένειας για πολλά χρόνια, υπήρξε καθηγητής στο Columbia University και τώρα βρίσκεται στην Ελλάδα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Στη σαρανταπεντάλεπτη ομιλία του αναφέρθηκε στο όραμά του για μια νέα διακυβέρνηση στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Η πρότασή του για μετατροπή του Δήμου Νισύρου σε Δήμο Νισυρίων, σε Δήμο των απανταχού Νισυρίων ενθουσίασε τους παρευρισκομένους Χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του κάνει αναφορά στην ενότητα των απανταχού  Νισυρίων.
«Η από κοινού ενωτική προσπάθεια όλων των απανταχού Νισυρίων βασισμένη στο αγνότερο των αισθημάτων, την αγάπη προς την Πατρίδα, με στόχο την αναγέννησή της μέσα από τον πολιτισμό μας, τις παραδόσεις μας, τη διατήρηση του φυσικού μας περιβάλλοντος, την ισονομία, την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη θα οδηγήσει σε μια Νέα Νίσυρο, στη Νίσυρο της προόδου. Η Νέα δημοτική αρχή θα λειτουργεί
και θα δρα με βάση τη συλλογικότητα, συμμετοχικότητα, μια πραγματική κοινότητα Νισυρίων. Θα στοχεύσει να μετατραπεί ο Δήμος Νισύρου σε Δήμο Νισυρίων, σε Δήμο των απανταχού Νισυρίων. Η κοινότητα των Νισυρίων είναι μια και μόνη και εκτείνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, από τη Νίσυρο έως τη Νέα Υόρκη, τη Φλόριδα, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Αθήνα, τη Ρόδο, την Κώ. Η μεγάλη αυτή Νισυριακή κοινότητα
διαθέτει μέλη που λατρεύουν τη Νίσυρο, μέλη με πολυποίκιλες δυνατότητες, μέλη σε σπουδαίες επαγγελματικές θέσεις, μέλη έτοιμα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την αναγέννηση αυτού του τόπου.

Picture1
Ολοι οι Νισύριοι αυτής της μεγάλης κοινότητας αποτελούν τον μεγαλύτερο πλούτο της Νισύρου. Ολοι οι Νισύριοι με την προσφορά τους θα αλλάξουμε νοοτροπίες του παρελθόντος, και με την άμεση συμβολή μας θα οδηγήσουμε τη Νίσυρο στη λεωφόρο της ανάπτυξης, της προόδου και της ευημερίας...».
Η άμεση συμμετοχή των Νισύριων της Αμερικής στη διακυβέρνηση της Νισύρου με την πρόταση λαικών συνελεύσεων σε όλα τα μέρη που κατοικούν οι Νισύριοι προκάλεσε πολύ θετικά σχόλια από τους παρευρι- σκόμενους. Ο κ. Κορωναίος χαρακτήρισε ως επιβεβλημένη τη συμμετοχή των απανταχού Νισυρίων της Διασποράς στην πολιτική ζωή του τόπου τους. Είπε χαρακτηριστικά: «...Απαιτείται πλήρης διαφάνεια των πάντων,
καθαρή και ξάστερη ενημέρωση με όλα τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν το Δήμο μας. Ολες οι αποφάσεις να παίρνο-
νται και να εκτελούνται σε συνεργασία με το κάθε ενεργό μέλος της απανταχού κοινότητας των Νισυρίων. Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου θα μετατραπούν σε λαϊκές συνελεύσεις όπου ο καθένας θα εκφράζει ελεύθερα την άποψή του. Σήμερα έχουμε τα τεχνολογικά μέσα που μας παρέχουν τη δυνατότητα ώστε όλοι οαπανταχού Νισύριοι να μπορούν να λαμβάνουν μέρος στις συνεδριάσεις και να εκφέρουν την άποψή τους. Είναι επιβεβλημένη η στενή συνεργασία του Δήμου με όλα τα μέλη της απανταχού κοινότητας των Νισυρίων. Είναι επιβεβλημένο μία φορά τουλάχιστον τον χρόνο να συγκαλείται λαϊκή συνέλευση στα σημεία του πλανήτη που είναι συγκεντρωμένοι οι Νισύριοι. Προτείνω να καθιερωθεί μία φορά τον χρόνο να γίνεται μια ανοικτή λαϊκή συνέλευση στην Αμερική, στο σύλλογο των Νισυρίων, παρουσία του δημάρχου και μελών του ΔΣ όπου όλοι θα μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους για το μέλλον της Νισύρου και να ζητήσουν τη λογοδότηση του δημάρχου σε κάτι που δεν πάει καλά.
Προτείνω η ημέρα της κοπής της βασιλόπιτας του Νισύρικου Συλλόγου στη Νέα Υόρκη κάθε χρόνο να μετατραπεί σε νισύρικη γιορτή δημοκρατίας, σε μια μεγάλη λαϊκή συνέλευση με τη νέα δημοτική αρχή, και να παρευρίσκεται πάντα ο δήμαρχος...».
Τελειώνοντας την ομιλία του, ο κ. Κορωναίος κάλεσε όλους τους Νισύριους της Διασποράς να λάβουν μέρος στις επόμενες δημοτικές εκλογές, έτσι ώστε η Ομογένεια να ανακτήσει τη δναμη που πρέπει να έχει στην πατρίδα μας. Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση και ερωτήσεις για θέματα που αφορούν στο νησί τηης Νισύρου.

 Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ