Το Ανατολικό τμήμα του Γυαλιού επέστρεψε στη Νίσυρο.

Την Παρασκευή 28 Ιουλίου, σε μια ιστορική για τη Νίσυρο απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, μεταφέρθηκε το Ανατολικό τμήμα της νησίδας Γυαλιού στο Δήμο Νισύρου από το Δημόσιο. Στην ολομέλεια της Ελληνικής βουλής ψηφίστηκε ο νόμος «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της οδηγίας ΕΕ2016/881 και άλλες διατάξεις», όπου στο μέρος 1ο Άρθρο 26, παραχωρήσεις Δημοσίων ακινήτων, παράγραφος 4, γίνεται η παραχώρηση του Ανατολικού τμήματος του Γυαλιού στο Δημο Νισύρου.

Η παράγραφος 4 αναφέρει ακριβώς: «Παραχωρείται χωρίς αντάλαγμα στον Δήμο Νισύρου Νομού Δωδεκανήσου η κυριότητα του Δημοσίου ακινήτου με ΑΒΚ8, Γενικού Βιβλίου καταγραφής του Αυτοτελούς Γραφείου ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ (νησίδα Γυαλί), Ανατολικό τμήμα (με στοιχείο Α΄) με τα συστατικά και τα παραρτήματα του, όπως αυτό εμφαίνεται στο συννημένο στο παρόν τοπογραφικό διάγραμμα (παράρτημα IV), για την ενίσχηση της οικονομικής ζωής και την ανάπτυξη του Ακριτικού Δήμου»

Το Γυαλί μετά από παραλείψεις της δεκαετίας του 50, ενεγράφει στο Δημόσιο αντί να εγγραφεί στην τότε κοινότητα του Εμπορειού Νισύρου όπως συνέβη με το Δυτικό τμήμα του νησιού με ελαφρόπετρα που ενεγράφει στον Δήμο Μανδρακίου Νισύρου  μετά από τις άοκνες προσπάθειες του αείμνηστου Δημάρχου Γεωργίου Γιαλούρη. Εκτοτε παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες διαφόρων Δημοτικών Αρχών δεν κατέστη δυνατό να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Έπρεπε να περάσουν έξι δεκαετίες για να φθάσουμε στη σημερινή μέρα.

Έπρεπε να περάσουν από τη χώρα μας κυβερνήσεις της ΕΡΕ, της Ένωσης Κέντρου, να περάσει η φασιστική χούντα, να περάσουν κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, για να φθάσουμε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να ανατραπεί μια αδικία και να ευοδωθεί ο πόθος όλων των Νισύριων να ανήκει ολόκληρο το νησί του Γυαλιού στη Νίσυρο.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή μετά από προσπάθειες 2 ετών και με την τεράστια συμβολή του Πρωθυπουργού μας Αλέξη Τσίπρα και των Υπουργών της κυβέρνησης, το όνειρο δεκαετιών γίνεται πραγματικότητα.

ΤΟ ΓΥΑΛΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗ ΝΙΣΥΡΟ.

Ευχαριστούμε θερμά τον Πρωθυπουργό μας Αλέξη Τσίπρα, τον Υπουργο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον Υφυπουργό Νησιωτικης Πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, την Υφυπουργό Οικονομικών κ. Αικατερίνη Παπανάτσιου, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο, τον Διευθυντή του γραφείου της Υφυπουργού Οικονομικών κ. Κωνσταντίνο Φωθιαδάκη και τους Βουλευτές Δωδεκανήσου. Ευχαριστούμε τα κόμματα που ψήφισαν το νομοσχέδιο στη βουλή, ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και την Ένωση Κεντρώων. Απόντες από την ψηφοφορία ήταν η Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ και το Ποτάμι. Όχι ψήφισε η Χρυσή Αυγή.

Ευχαριστούμε την κ. Θεοδοσία Οικονομίδου για την νομική υποστήριξη της προσπάθειας μας.

Η προσάρτηση του Ανατολικού τμήματος του Γυαλιού στη Νίσυρο, πέραν της αποκατάστασης της τάξης των πραγμάτων θα επιφέρει στον Δήμο μας ένα μεγάλο οικονομικό όφελος.