Επίσκεψη του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριου Σαντορινιού στη Νίσυρο.

Την Νίσυρο επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός το Σάββατο και την Κυριακή 8 και 9 Ιουλίου 2017. Είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο όπου συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν στο νησί της Νισύρου. Ο στόχος της συνάντησης ήταν να παραβρεθεί στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Νισύρου με θέμα κυκλική οικονομία και νησιά. Η ημερίδα αυτή έλαβε χώρα την Κυριακή 9 Ιουλίου 2017 και ώρα 11:00 π.μ. στο Ζωσιμοπούλειο Θέατρο και αποτέλεσε μέρος του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου Θερμοδυναμικής, Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας που άρχισε τις εργασίες του το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Στην ημερίδα μίλησε ο Δήμαρχος για τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στα νησιά μας και ιδιαίτερα στην Νίσυρο. Τόνισε ότι η κυκλική οικονομία αποτελεί πια ανάγκη και όχι πολυτέλεια για τα νησιά μας. Η ανακύκλωση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η χρήση οικολογικών προϊόντων, ο σεβασμός στο περιβάλλον αποτελούν βασικές αρχές της κυκλικής οικονομίας. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του Δήμου για το θέμα της ανακύκλωσης, για την χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και την προσπάθεια που ξεκίνησε για την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και είπε ότι στόχος μας είναι η Νίσυρος να χαρακτηριστεί πρότυπο νησί κυκλικής οικονομίας. Ο Δήμαρχος διάβασε ψήφισμα για την ανάδειξη της Νισύρου σε νησί κυκλικής οικονομίας και ζήτησε από όλους τους συμμετέχοντες να το στηρίξουν.

Στην συνέχεια το λόγο πήρε η Καθηγήτρια της σχολής Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Αναστασία Ζαμπανιώτου, η οποία αναφέρθηκε στην βιο-οικονομία και σε εφαρμογές των αρχών της κυκλικής οικονομίας ως εργαλεία ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας. Τον λόγο μετά πήρε ο Καθηγητής της σχολής Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης κ. Θανάσης Κωνσταντόπουλος, ο οποίος έκανε αναφορά σε τεχνολογικά παραδείγματα εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας.

Στην συνέχεια ο Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός που και ο ίδιος είναι Χημικός Μηχανικός, έκανε αναφορά σε θέματα κυκλικής οικονομίας και δήλωσε ευθαρσώς ότι στηρίζει το ψήφισμα και θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να συμβάλει ώστε η Νίσυρος να αναγνωριστεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο ως νησί υπόδειγμα κυκλικής οικονομίας. Ο κ. Σαντορινιός έκανε αναφορά σε όλα τα θέματα που αφορούν την Νίσυρο και δέχτηκε ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους.

Όλοι έδωσαν την υπόσχεση να συμβάλλουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο να στηρίξουν την εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας στην Νίσυρο και στα νησιά μας. Ο Δήμος Νισύρου στην προσπάθεια αυτή θα έχει συνεργάτες και συμβούλους το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, την Ομάδα Βιομάζας του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, την Μονάδα Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Εργαστήριο Σχεδιασμού και Ανάλυσης Διεργασιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.