Ο Δήμαρχος Νισυρίων και επίτιμος πρόεδρος της Δωδεκανησιακής  Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά Καθηγητής κ. Χριστοφής Κορωναίος βρέθηκε στη Νέα Υόρκη για δυό μέρες προσκεκλημένος από την Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία, και παρέστη στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα. Το Σαββάτο 11 Μαρτίου,  παρέστη σε εκδήλωση με που οργάνωσε ο Σύλλογος Νισυρίων Αμερικής στη λέσχη του Συλλόγου στην Αστόρια. Δεκάδες συμπατριώτες μας παραβρέθηκαν για να χαιρετίσουν το Δήμαρχο και να ενημερωθούν για τα τεκταινόμενα στο νησί. Μέσα σε κλίμα ευχάριστο και φιλικό έγινε συζήτηση εφ’ όλης της ύλης των θεμάτων του νησιού. Ακολούθησε γεύμα που ετοίμασε ο συμπατριώτης μας Γεώργιος Σφακιανός.

Την Κυριακή 12 Μαρτίου το πρωί, ο Δήμαρχος με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Γιώργο Ανδριώτη και πολλά μέλη της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στο τέλος της οποίας εψάλη Δοξολογία και ακολούθησαν Αρτοκλασία και επιμνημόσυνη δέηση για τους αγωνιστές της ελευθερίας της Δωδεκανήσου.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πολιτιστική εκδήλωση στο κατάμεστο Πολιτιστικό Κέντρο “Πέτρος Γ. Πατρίδης” του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, με κύριο ομιλητή το Δήμαρχο Νισύρου  κ. Χριστοφή Κορωναίο.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος, αφού ευχαρίστησε την Ομοσπονδία, έκανε μια λεπτομερή αναφορά στα ιστορικά και πολιτικά γεγονότα από το 1912 έως το 1947.
“Σπάνια”, είπε, “ένας τόπος έχει διατρέξει παρόμοια ιστορική διαδρομή όπως τα Δωδεκάνησα” και πρόσθεσε, “ο μοναδικός τόπος σε ολόκληρο τον κόσμο, ο οποίος μετά από 638 χρόνια συνεχόμενης δουλείας κράτησε την Ελληνική γλώσσα του και τις παραδόσεις διαμέσου των αιώνων από τους προχριστιανικούς χρόνους μέχρι σήμερα”.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση της Βουλής των Ελλήνων να ανακηρύξει το 2017 ως Έτος Δωδεκανήσου, καθώς και στις προκλήσεις της γειτονικής Τουρκίας, ενώ τόνισε πως “σήμερα η Δωδεκάνησος έχει ξεπεράσει τα στενά γεωγραφικά της σύνορα. Ζει και αναπνέει σε όλες τις ηπείρους” και κάλεσε όλους “να αναλάβουμε τις ευθύνες μας”.
.“Εχουμε υποχρέωση απέναντι στους γονείς και τους παππούδες μας, απέναντι σε όλους τους προγόνους μας, να διατηρήσουμε ζωντανή τη φλόγα της πατρίδα μας και την πολιτιστική μας κληρονομιά και εδώ στην Αμερική την Ελληνική μας γλώσσα”, κατέληξε.
Τη Δευτέρα, 13 Μαρτίου  Δήμαρχος ανεχώρησε από τη Νέα Υόρκη για Αθήνα.