Συνάντηση του Δημάρχου με τον Υφυπουργό Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινιό.

Με τον Υφυπουργό Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινιό είχε συνάντηση ο Δήμαρχος Νισύρου κ. Χριστοφής Κορωναίος. Η συνάντση έλαβε χώρα στο γραφείο του υφυπουργού. Η συζήτηση έγινε επι των θεμάτων της επιστολής που έστειλε ο Δήμαρχος στιον υφυπουργό την 3η Φεβρουαρίου σε απάντηση της επιστολής πρόσκλησης του υφυπουργού της 31ης Ιανουαρίου που ζητούσε από τους Δημάρχους να αναφέρουν τα προβήματα ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας που αντιμετωπίζουν.

Το πρώτο θέμα συζήτησης είχε αναφορά στην χορήγηση άδειας στα ημερόπλοια να μεταφέρουν επιβάτες προς ένα προορισμό από Νίσυρο προς Καρδάμαινα (Κώ) ή το αντίθετο. Το περασμένο καλοκαίρι η αδυναμία των επιβατών να ταξιδέψουν προς και από τη Νίσυρο τις ώρες που υπήρχε αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Κώ δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στους επισκέπτες του νησιού και στους Νισύριους που ταξίδευαν από Αμερική προς Νίσυρο. Η δυνατότητα ταξιδιού με τα ημερόπλοια επιλύει το πρόβλημα της σύνδεσης της Νισύρου με την Αθήνα μέσω του αεροδρομίου της Κώ το οποίο βρίσκεται σε απόσταση δέκα λεπτών από τον οικισμό του νησιού της Κώ, την Καρδάμαινα.

Το δεύτερο θέμα είχε αναφορά στην ανάγκη σύνδεσης της Νισύρου με τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου. Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος ζήτησε να λειτουργήσει ακτοπλοϊκή γραμμή που θα συνδέει τα νησιά ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ-ΚΑΛΥΜΝΟ-ΚΩ-ΝΙΣΥΡΟ-ΤΗΛΟ-ΣΥΜΗ-ΡΟΔΟ. Με αυτό τον τρόπο τα νησιά θα αποκτήσουν άμεση σύνδεση μεταξύ τους και ταυτόχρονα σύνδεση με ΡΟΔΟ και ΚΩ που είναι νησιά εμπορικοί κόμβοι. Η λειτουργία αυτής της γραμμής χειμώνα και καλοκαίρι θα είναι αναμφίβολο ότι θα συμβάλει τα μέγιστα στην τουριστική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη των νησιών.
Μέχρι το 2009 το πλοίο Ε/Γ-Ο/Γ «ΠΡΩΤΕΥΣ» της ναυτιλιακής εταιρείας «ΑΝΕ Σύμης» έκανε το δρομολόγιο ΚΩΣ-ΝΙΣΥΡΟΣ-ΤΗΛΟΣ-ΣΥΜΗ-ΡΟΔΟΣ.
Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε είναι η επαναλειτουργία του τελωνείου στη Νίσυρο. Η θέση του τελώνη εκκενώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 μετά από συνταξιοδότηση του υπηρετούντος στο τελωνείο. Έκτοτε το τελωνείο τελεί υπό προσωρινή αναστολή. Το Τελωνείο Νισύρου μπορεί να επαναλειτουργήσει με την σύνδεση του με το τελωνείο της Ρόδου από το οποίο θα αντλεί προσωπικό. Στη Νίσυρο πέραν του τουρισμού λειτουργούν δύο εξαγωγικές εταιρείες η μια εξάγει περί των 700.000 τόνων ελαφρόπετρα το χρόνο και η άλλη 300.000 τόνους περλίτη. Στο Γυαλί Νισύρου έρχονται πολλά πλοία που πάνε για εξωτερικό και η ύπαρξη τελώνη θεωρείται αναγκαία.
Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από το 2013 με την μη εγκυρότητα της σύμβασης του Δήμου Νισύρου και άλλων εταίρων με το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου και την δημιουργία χρεών σε Νισύριους επιχειρηματίες συζητήθηκε με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Γιαννέλλλη και σύντομα θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση που θα αφορά την επίλυση του προβλήματος.