Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΝΙΣΥΡΟΥ

γράφει ο Δημήτρης Χασαπλαδάκης

41482169 1900053040033954 8838300855531732992 nΧθες 4 Ιανουαρίου 2019 παρακολούθησα τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νισύρου με μοναδικό θέμα τον προϋπολογισμό του Δήμου μας.
Η συνεδρίαση αυτή και η προηγούμενη για το τεχνικό πρόγραμμα είναι οι κορυφαίες, αφού εδώ κρίνεται η προοπτική του νησιού μας και της τοπικής κοινωνίας μας.
Κατά την προσωπική μου άποψη, η εισήγηση του Δημάρχου μας, Χριστοφή Κορωναίου και η πρόταση που κατατέθηκε ήταν όχι μόνο κατατοπιστική αλλά και πρωτοποριακή.
Πριν από όλα όμως πρέπει να σημειωθεί ότι για να κατατεθεί η πολιτική πρόταση για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα, απαιτείται να έχουμε έναν ισχυρό, οικονομικά και θεσμικά Δήμο και τον έχουμε.
Η ουσία της πρότασης έχει σχέση με δύο πράγματα κυρίως.
Τα έργα με τις βασικές υποδομές και η αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας.
Χρόνια προβλήματα έχουν δρομολογηθεί και λύνονται. Οι όποιες καθυστερήσεις δεν οφείλονται στον Δήμο μας αλλά στις αδυναμίες της πολιτείας.

Όμως έργα όπως το αποχετευτικό, ο βιολογικός καθαρισμός, το λιμάνι, η ύδρευση, η άρδευση, η οδοποιία, οι αναπλάσεις και ο ηλεκτροφωτισμός, είναι έργα πνοής για το νησί μας. Έργα που αναβαθμίζουν τον τόπο μας και δημιουργούν ένα υγιές αναπτυξιακό περιβάλλον.
Στον προϋπολογισμό προβλέπονται δαπάνες για σεμινάρια και ενημερώσεις. Στα πλαίσια αυτά θα ενημερωθεί η τοπική μας κοινωνία για την σπουδαιότητα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, που είναι ένα πολύ βασικό εργαλείο ανάπτυξης και απασχόλησης.
Δέσμευση του Δημάρχου, Χριστοφή Κορωναίου είναι να προβλεφθεί οικονομικός κωδικός με την ευκαιρία της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού για μελέτη σχετική με το Γενικό Χωροταξικό σχέδιο και το γενικό Πολεοδομικό σχέδιο. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία όχι μόνο για την ανάπτυξη αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη προς αξιοποίηση επιπλέον πλουτοπαραγωγικών πηγών του τόπου μας.
Πρέπει όμως να τονίσω για άλλη μια φορά αυτό.
Ούτε στη συνεδρίαση για το Τεχνικό Πρόγραμμα ούτε στη συνεδρίαση για το Προϋπολογισμό του Δήμου μας υπήρξε άλλη, έστω εναλλακτική, πρόταση. Και τα δύο ψηφίστηκαν ομόφωνα. Δηλαδή ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι όλα όσα έγιναν μέχρι τώρα, καλώς έγιναν και αυτά που προβλέπονται να γίνουν, καλώς θα γίνουν.
Επειδή όμως έχω μάθει να λειτουργώ πολιτικά. είθισται να ακούγεται και να διατυπώνεται η αντίθετη ή η εναλλακτική πολιτική πρόταση από τον πολιτικό-παραταξιακό σχηματισμό, που διεκδικεί να ασκήσει διοίκηση. Τέτοιος σχηματισμός στο νησί μας υπάρχει, αλλά με πολιτική κενότητα προς το παρόν, αφού μέχρι στιγμής πολιτική πρόταση διαφορετική δεν εκφράζεται ούτε διατυπώνεται.
Αυτό όμως είναι δευτερεύον. Η παράταξη της ΠΕΚΑΝ και ο επικεφαλής της, Δήμαρχος, Χριστοφής Κορωναίος κοιτάμε μπροστά για το συμφέρον του τόπου και του πολίτη. Είναι τιμή μου που συμμετέχω σ΄αυτήν την προσπάθεια.
Προχωράμε μπροστά με όραμα, σχέδιο, δράση και αισιοδοξία!