Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΝΙΣΥΡΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ

Γράφει ο Δημήτρης Χασαπλαδάκης

48396406 233227510726013 2761251779021635584 nΧθες είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας με βασικό θέμα το τεχνικό πρόγραμμα.
Θεωρώ ότι οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό είναι οι κυρίαρχες και ύψιστης πολιτικής σημασίας.
Οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις δύο αυτές συνεδριάσεις προσδιορίζουν ακριβώς τον πολιτικό σχεδιασμό και την πολιτική πρακτική του Δήμου.
Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου μας, που αναφέρεται στα εκτελεστέα, τα συνεχιζόμενα και στα προς εκτέλεση έργα, είναι το βασικό εργαλείο για τη διαμόρφωση εκείνου του περιβάλλοντος, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις ανάπτυξης. Έργα υποδομών, όπως το αποχετευτικό και ο βιολογικός καθαρισμός, το λιμάνι, που είναι η βασική πύλη εισόδου στο νησί μας, ο τουριστικός λιμένας, η ύδρευση, ο ηλεκτροφωτισμός, οι αναπλάσεις των οικισμών, η καθαριότητα, η οδοποιία και όλες εκείνες οι παρεμβάσεις, που συμβάλλουν στην ποιοτική αναβάθμιση του τόπου και της ζωής του πολίτη.

Ο Δήμαρχος, Χριστοφής Κορωναίος, εισηγήθηκε ένα πλήρες και απολύτως ρεαλιστικό πρόγραμμα. Είχε την δυνατότητα να το κάνει, αφού ο εξαθλιωμένος και απαξιωμένος Δήμος που παρέλαβε, κατόρθωσε να τον κάνει ισχυρό οικονομικά, θεσμικά και πολιτικά Δήμο. Το τονίζω αυτό, αφού η αξιοπιστία του Δήμου μας είναι δεδομένη και κυρίως στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Η Νίσυρος είναι γνωστή και έχει ρόλο και σημαντική παρουσία παντού, σε επίπεδο Περιφέρειας, σε πανελλαδικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Δεν θα το αναλύσω αυτό, αλλά ας ανατρέξουν όλοι στη σημαντική και με αποτέλεσμα παρουσία του Δημάρχου μας στη Περιφέρεια, στην Κεντρική Διοίκηση, σε συνέδρια ευρωπαϊκά και παγκόσμια. Ας θυμηθούν όλοι πόσο έχει διαφημιστεί το νησί μας παντού και με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται.
Περίμενα από την μειοψηφία να αρθρωθεί ένας πολιτικός λόγος και μια πολιτική πρόταση, που θα συνέβαλλε στη βελτίωση της εισήγησης-πρότασης του Δημάρχου για το τεχνικό πρόγραμμα. Δυστυχώς δεν υπήρξε το αναμενόμενο, το προσδοκώμενο, το αναγκαίο θα έλεγα. Προφανώς δεν υπήρξε καμιά άλλη πρόταση, γιατί δεν υπήρχε τέτοια. Η εισήγηση-πρόταση του Δημάρχου ψηφίστηκε ομόφωνα. Άρα καμιά διαφωνία και απόλυτη συμφωνία στα εκτελεστέα, τα συνεχιζόμενα και στα προτεινόμενα προς εκτέλεση έργα. Εκείνο που δεν καταλαβαίνω είναι ως προς τι η τεχνητή αντιπαράθεση στη κοινωνία από τους ανθυποψήφιους μας στις επικείμενες δημοτικές εκλογές; Είναι καλό να υπάρχουν και να εκφράζονται σε θεσμικό επίπεδο όλες οι απόψεις και οι προτάσεις της κοινωνίας, αφού αυτό συμβάλλει στην εμβάθυνση της δημοκρατίας, με τη διαφορά ότι θα πρέπει να υπάρχουν αυτές οι απόψεις και οι προτάσεις, πράγμα που τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν είναι ορατό. Ο αυτοσκοπός για την κατάληψη της εξουσίας για την ικανοποίηση των φιλοδοξιών μας ή άλλων λόγων, ούτε στη δημοκρατία συμβάλλουν ούτε στην ανάπτυξη και την προοπτική του τόπου και του πολίτη.
Ο Δήμος μας πέτυχε κάτι πολύ σημαντικό. Κατάφερε να εξαιρεθεί το νησί μας από τον γενικό νόμο περί λατομείων, που προσδιορίζει στα 8% το κέρδος της τοπικής κοινωνίας από την εταιρεία που εκμεταλλεύεται τον ορυκτό πλούτο. Αυτό σημαίνει ότι τα κέρδη του Δήμου μας είναι στο 15% από τη Λάβα, που πρακτικά σημαίνει περίπου 600.000 ευρώ επιπλέον στο νησί μας. Δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει συμφωνία για επιπλέον επιδότηση 100.000 ευρώ στον Δήμο μας από τη Λάβα σε ετήσια βάση, για έργα και κοινωφελείς δράσεις, αρκεί να υπάρχει πρόγραμμα για την απορρόφησή τους. Συμφωνία υπάρχει και για επιπλέον επιδότηση λόγω των μπόνους που θα υπάρξουν και πάντα υπάρχουν. Ο Δήμος μας συνολικά με βάση αυτή τη συμφωνία επωφελήθηκε με το ποσό των 230.000 και πλέον ευρώ, ποσό ανάσα για το νησί μας, αφού δεν είναι μόνο το οικονομικό όφελος, αλλά και ο κερδισμένος χρόνος, αφού η απορρόφηση αυτού του ποσού δεν εμπίπτει στην γενική γραφειοκρατία της Χώρας μας. Εξάλλου ο χρόνος πάντα είναι χρήμα. Όλα δε έγιναν με απόλυτη διαφάνεια. Ο Δήμαρχος στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο έκανε πλήρη απολογισμό των παρεμβάσεων και δράσεων με βάση αυτό το ποσό που εισέπραξε η κοινωνία μας από τη Λάβα. Επιτροπή της Εταιρείας που έκανε αυτοψία, έδωσε συγχαρητήρια στον Δήμο μας. Εγώ θα δώσω συγχαρητήρια στον Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή γι αυτό το επίτευγμα.
Η Νίσυρος βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης πια. Σήμερα είναι στον δρόμο δημοπράτησης 12 έργα με κυριότερα τον βιολογικό καθαρισμό και την ύδρευση των Νικειών και Εμπορειού.
Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε και να αναπτύξουμε αυτήν την πορεία. Και ναι, δεν μας πτοεί η λάσπη, η συκοφαντία και τα ψέματα. Δεν θα μπει ανάχωμα καμιά καταγγελία κανενός, που μόνο σκοπό έχει να ανατρέψει αυτήν την πορεία, γιατί απλά δεν τον ενδιαφέρει ο τόπος και ο πολίτης.
Ο Δήμαρχος, Χριστοφής Κορωναίος και οι συνεργάτες του είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τη Νίσυρο σημείο θετικής αναφοράς παντού και θα το κάνουμε.