Καθαρισμός μονοπατιού και κάποια πράγματα στη θέση τους.

monopatiaΜετά από επικοινωνία του Δημάρχου Νισύρου κ. Χριστοφή Κορωναίου με τον κ. Γιάννη Φαλελάκη εκπρόσωπο της εταιρείας Aegean Trails,συμφωνήθηκε και πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Απριλίου 2018, καθαρισμός του μονοπατιού που οδηγεί από τον οικισμό Νικειά στον κρατήρα του ηφαιστείου. Ο χαρακτήρας της δράσης αυτής ήταν εθελοντικός με συμμετοχή ξένων και τοπικών εθελοντών και η χρηματοδότηση της έγινε από μια εκστρατεία crowdfunding που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της εταιρείας. Για την πραγματοποίηση της δράσης αυτής η Aegean Trails απέστειλε στον Δήμο αίτημα για τον καθαρισμό του μονοπατιού καθώς και μια σύντομη πληροφοριακή μπροσούρα για το γενικότερο σχέδιο ανάπτυξης ποδηλατικού προορισμού Aegean Trails.

Το αίτημα είχε ως εξής:

Αξιότιμοι Κύριοι και Κυρίες της δημοτικής αρχής,
Στα πλαίσια του σχεδίου Aegean Trails, η εταιρία μας Islandhopping.com και θυγατρική Cycling Greece, μαζί με την Ελληνική Ένωση Ορεινής Ποδηλασίας, το γερμανικό γραφείο προώθησης προορισμών ορεινής ποδηλασίας Bike Agentur, καθώς και μια ομάδα από ξένους και τοπικούς εθελοντές διατίθεται να προσφέρει μια αναβάθμιση στο δίκτυο των μονοπατιών του νησιού, με τον καθαρισμό του μονοπατιού που οδηγεί από τον οικισμό Νικιά στον κρατήρα του ηφαιστείου.
Η δράση θα λάβει μέρος την Τετάρτη 18 Απριλίου 2018. Ο χαρακτήρας της είναι εθελοντικός και η χρηματοδότηση της γίνεται από μια εκστρατεία crowdfunding που έχει ξεκινήσει με δική μας πρωτοβουλία.
Η παρέμβαση δεν θα αλλοιώσει το χαρακτήρα του μονοπατιού. Ο σκοπός είναι ο καθαρισμός από σκουπίδια, χαλαρά υλικά και βλάστηση που μπορεί να καθιστούν το μονοπάτι μη ασφαλές για τους χρήστες του.
Παράλληλα θα γίνει και μια ποδηλατική βόλτα στο εν λόγω μονοπάτι, ώστε να αναδειχθεί και να διαδοθεί η ομορφιά του νησιού σε ξένους παρατηρητές με σκοπό την προώθηση του νησιού στο εξωτερικό, ως προορισμό βιώσιμου τουρισμού και υπαίθριων δραστηριοτήτων.
Από μέρους σας θα θέλαμε εάν είναι εφικτό:

  • μια πρωτοκολλημένη άδεια καθαρισμού μονοπατιών για την εν λόγω δράση, εφόσον τα μονοπάτια εμπίμπτουν στην αρμοδιότητα της δημοτικής αρχής
  • μια συνάντηση με την δημοτική αρχή την Τετάρτη 18 Απριλίου, ώστε να σας ενημερώσουμε για τα σχέδια που έχουμε ήδη ξεκινήσει για την προώθηση του νησιού στον κλάδο του βιώσιμου τουρισμού καθώς και την παγίωση της συνεργασίας μας σε αυτόν τον άξονα
  • διάδοση της δράσης στο νησί για συμμετοχή εθελοντών που θα μπορούσαν να αποκομίσουν σημαντική τεχνογνωσία συντήρησης μονοπατιών από ειδικούς του χώρου

Με εκτίμηση,
Γιάννης Φαλελάκης

Managing Director/Tour Guide

Η δράση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 18 Απριλίου και η Aegean Trails απέστειλε στον Δήμαρχο την παρακάτω επιστολή:

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,
Εκ μέρους του Aegean Trails θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την υποστήριξη που μας παρείχατε στην δράση Trail Building 2 – Meet the locals.
Να σας ενημερώσω ότι η δράση καλύπτεται από φωτορεπόρτερ για την προώθηση των νησιών, της ορεινής ποδηλασίας κ των μονοπατιών του κάθε νησιού.
Να σας ενημερώσω ότι μετά το τέλος της δράσης το υλικό που θα παραχθεί θα περιέχει τις ευχαριστίες προς εσάς ως δήμος Νισύρου καθώς και όλων των υπόλοιπων υποστηρικτών της δράσης και θα τεθεί στην διάθεση σας.
Χαρήκαμε ιδιαίτερα για την φιλική αντιμετώπιση από εσάς προσωπικά του σχεδίου Aegean Trails, καθώς και για την διάθεση σας να συνεχίσετε να το υποστηρίζεται πιο ενεργά.
Χαιρετούμε τον ανοιχτό τρόπο σκέψης που έχετε προς την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού σε ένα από τα πιο όμορφα νησιά του Αιγαίου, την Νίσυρο.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Yannis Falelakis
Managing Director/Tour Guide

Αυτά, για να μπαίνουν και κάποια πράγματα στη θέση τους.

Η αξιοποίηση των μονοπατιών, θα συμβάλει στην σημαντικά στο τουριστικό προϊόν του νησιού. Η βελτίωση, ανάδειξη, ψηφιακή καταγραφή τους, και η δυνατότητα πρόσβασης σε αφηγηματικό χάρτη μέσα από εφαρμογή για κινητά και υπολογιστές, βρίσκεται ήδη στο στάδιο της υλοποίησης από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και προβλέπει:

  • Βελτίωση και ανάδειξη τόσο των ήδη υπαρχόντων γεωτουριστικών περιπατητικών μονοπατιών και διαδρομών όσο και πρόταση δημιουργίας νέων, μέσω της χρήσης Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών.
  • Συλλογή αντιπροσωπευτικού φωτογραφικού υλικού για όλα τα μονοπάτια με θέμα: α) Γεωλογικό-Γεωπεριβαλλοντικό (γεωλογικά πετρώματα, δομές, μορφολογία, κλπ.), β) Πολιτιστικό-Ιστορικό-Αρχιτεκτονικό (εκκλησίες, ιστορικά μνημεία, οικισμοί, αρχαία, κλπ.) και γ) Βιο-Περιβαλλοντικό (χλωρίδα και πανίδα).
  • Δημιουργία Γεωβάσης Δεδομένων (Geodatabase), η οποία θα αποτελεί τη συστηματική συγκέντρωση της υπάρχουσας πληροφορίας (γεωχωρικής και περιγραφικής) για την περιοχής μελέτης σε ένα εύχρηστο και λειτουργικό σύστημα με σκοπό την καλύτερη οπτικοποίηση των δεδομένων.
  • Δημιουργία θεματικών Ψηφιακών Μοντέλων Εδάφους-χαρτών με τη χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS), όπου θα απεικονίζονται τα κύρια σημεία γεω-ηφαιστειολογικού ενδιαφέροντος.
  • Δημιουργία κατάλληλου αφηγηματικού χάρτη (Story Map), ο οποίος θα χρησιμοποιεί τη γεωγραφία ως μέσο οργάνωσης και παρουσίασης των πληροφοριών, συνδυάζοντας διαδραστικούς χάρτες με κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο και ήχο. Ο χάρτης χρησιμοποιεί τα εργαλεία του GIS, και παρουσιάζει τα αποτελέσματα της χωρικής ανάλυσης, αλλά δεν απαιτεί από τους χρήστες του να έχουν ειδικές γνώσεις ή δεξιότητες σε GIS. Ο χάρτης αυτός θα περιέχει τον συνδυασμό της γεω-ηφαιστειολογικής πληροφορίας της Νισύρου σε συνδυασμό με το Πολιτιστικό-Ιστορικό και Βιο-Περιβαλλοντικό καθεστώς.
  • Δημοσιοποίηση των αρχείων στο διαδίκτυο και ενσωμάτωση του διαδραστικού χάρτη στο Δημοτικό Portal (www.nisyros.gr) και mobile app ώστε να καθίσταται ευρεία η προβολή, διατήρηση και χρήση του από το ευρύ ερευνητικό και μη κοινό.

Η Δημοτική αρχή δίνει αγώνα σε πολλά μέτωπα για να πάει το νησί μπροστά. Η προσπάθεια είναι συνεχής και καθημερινή, σε πείσμα όσων επενδύουν στην αποτυχία και τη στασιμότητα.