Η ομιλία του Δημάρχου Χριστοφή Κορωναίου στο Ζωσιμοπούλειο.

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλε, σεβασμιώτατε κκ Ναθαναήλ, αξιότιμε Υπουργέ Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη, κύριε εκπρόσωπε του προέδρου της βουλής βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Καματερέ, κύριε αντιπεριφερειάρχη Χαράλαμπε Κόκινε, κ. Έπαρχε Κώ-Νισύρου Γιώργο Χαλκιδιέ, κύριε Δήμαρχε της Καλαμάτας κ Νίκα, μέλη Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νισύρου και του Δήμου Καλαμάτας, Αγαπητές Συμπατριώτισσες, Αγαπητοί Συμπατριώτες,
Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια καλωσορίζουμε σήμερα στο νησί μας, στον φιλόξενο τόπο της Νισύρου, τον εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.
Η Νίσυρος, στο άκρο του Αιγαίου, στην παραμεθόριο, εμπερικλείει την καρδιά του Ελληνισμού που χτυπά από τα βάθη των αιώνων μέχρι σήμερα.
Η Νίσυρος είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον Ελληνική μυθολογία, είναι σύμβολο του μεγαλείου της σύνδεσης του μύθου με την πραγματικότητα.

Ήταν ο Ποσειδώνας στη μάχη των θεών με τους γίγαντες που στην προσπάθεια του να εξουδετερώσει τον γίγαντα Πολυβώτη, έκοψε έναν ογκόλιθο απο την Κω και τον πέταξε στον Πολυβώτη, ο οποίος καταπλακώθηκε και σήμερα βρίσκεται κάτω από τη Νίσυρο και στενάζοντας δημιουργεί σεισμούς, και αναπνέοντας δημιουργεί εκρήξεις του ηφαιστείου.
Αυτή είναι η μυθική Νίσυρος, το μοναδικό νησί, που ο μύθος της δημιουργίας του αναπαρίσταται στη μετώπη του Παρθενώνα που βρίσκεται στο μουσείο της Ακρόπολης.
Σήμερα η Νίσυρος των 1000 κατοίκων αντλεί τη δύναμη της από τον φυσικό της πλούτο, τις φυσικές ομορφιές και το πλήθος των Νισύριων που ζουν στην Αθήνα, τη Ρόδο, τη Νέα Υόρκη, τον Καναδά και την Αυστραλία. Η Νίσυρος δεν αποτελεί μόνο γεωγραφική οντότητα εντός του Ελληνικού χώρου, αλλά έχει επεκταθεί σε όλες τις Ηπείρους.
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,
Η σύνδεση της επίσκεψη σας στο νησί μας με την επέτειο των 70 χρόνων της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα αποτελεί ύψιστη τιμή για μας τους Νισύριους. Είναι η πρώτη φορά που παρευρίσκεται πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Νίσυρο αυτή τη μέρα.
Έρχεστε σε μια περίοδο, σε μια εποχή που οι προκλήσεις από τη γείτονα Τουρκία είναι καθημερινές. Είμαι σίγουρος ότι με τη δική σας ηγεσία και της ελληνικής κυβέρνησης θα διευθετηθούν ειρηνικά όλα τα εθνικά μας θέματα.
Σήμερα η πατρίδα μας βρίσκεται στο δρόμο για την έξοδο από τα μνημόνια . Μια νέα εποχή ανατέλλει με πολλές προκλήσεις για ανάπτυξη, για βιώσιμη ολοκληρωμένη ανάπτυξη, οικονομική και κοινωνική με σεβασμό στο περιβάλλον.
Η Νίσυρος είναι ένα πλούσιο σε ιστορία και φυσικούς πόρους νησί, αλλά οι δυσκολίες για ανάπτυξη είναι δυστυχώς σκληρή διαχρονική πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που η κρίση επιδείνωσε και εκτόξευσε τους δείκτες της οικονομικής δυσπραγίας στα ύψη.
Σήμερα μετά από τρία χρόνια δουλειάς βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό οικονομικό επίπεδο με την χρηστή διαχείριση των πόρων μας.
Μετά την σημαντική επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, τον Δεκέβριο του 2016 ,θέματα που εκκρεμούσαν για δεκαετίες έχουν πάρει το δρόμο της υλοποίησης τους
Τον Ιούλιο του 2017 η βουλή των Ελλήνων ψήφισε την παραχώρηση του ανατολικού τμήματος της νησίδας Γυαλιού από το Δημόσιο στο Δήμο Νισύρου. Ένα θέμα που εκκρεμούσε από το 1956.
Το 2017 τα Δημοτικά Ιαματικά Λουτρά εντάχθηκαν σε ΣΔΙΤ με την υπογραφή πέντε υπουργείων, μεταξύ αυτών και ο κ. Σταθάκης. Ο διαγωνισμός για επενδυτή είναι στον αέρα και βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.
Το 2017 το Δεκέμβριο με τη βοήθεια του κ. Σταθάκη και τη δική σας κ. πρόεδρε, εξασφαλίστηκαν τα συμφέροντα του δήμου μας με την εξαίρεση του λατομείου ελαφρόπετρας από τις γενικές διατάξεις του νόμου περί λατομείων.
Το 2017 το ιατρείο μας επανδρώθηκε με δεύτερο γιατρό.
Πρίν δύο μέρες έφθασε στη Νίσυρο το συνεργείο της ΜΟΜΚΑ για την αποπεράτωση ενός σπουδαίου για την οικονομία του νησιού δρόμου.
Γνωρίζω πώς αυτή την εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι εντάξεις στο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, των έργων της κατασκευής λιμανιού, της ύδρευσης των οικισμών Εμπορειού και Νικειών και της αφαλάτωσης από ΑΠΕ. Έργα ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Ένα μεγάλο έργο βαδίζει προς υλοποίηση και χρειαζόμαστε την δική σας παρέμβαση ώστε να επισπευτούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, είναι το έργο του βιολογικού καθαρισμού.
Για την ανάπτυξη του τουρισμού μας χρειαζόμαστε πύλη εισόδου και τελωνείο. Και εδώ θα ζητήσω την βοήθεια σας για να πραγματοποιηθεί.
Το αναπτυξιακό συνέδριο της Νισύρου θα γίνει από το Δήμο σε συνεργασία με την ΜΟΔ και θα αποτελούσε μεγάλη τιμή για μας να θέσετε υπό την αιγίδα της Προεδρίας τη Δημοκρατίας το συνέδριο αυτό.
Κύριε Πρόεδρε,
Το όραμά μου όπως πιστεύω και το δικό σας όραμα, είναι να μετατραπεί η Νίσυρος και όλα τα νησιά του Αιγαίου σε τόπους ευημερίας και ανάπτυξης.
Ως Δήμαρχος με τους συνεργάτες μου και όλες τις ενεργές δυνάμεις σε αυτόν τον τόπο επιχειρούμε μία διαδικασία αναγέννησης. Γυρίζουμε σελίδα στο παρελθόν και προχωρούμε στην υλοποίηση ενός αναπτυξιακού οράματος που θα ξαναφέρει στον Δήμο εκείνες τις δυνάμεις αλλά και τις δυνατότητες να ατενίσει το μέλλον με αισιοδοξία.
Καλωσορίζω πάλι λοιπόν την Αυτού εξοχότητα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Νίσυρο, και από σήμερα συνδημότη πρόεδρο κ. Προκόπιο Παυλόπουλο.
Χριστοφής Ι. Κορωναίος
Δήμαρχος Νισύρου