Ο Δήμαρχος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου ο Δήμαρχος κ. Χριστοφής Κορωναίος συναντήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον γενικό γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Μιχάλη Βερροιόπουλο και με ομάδα συμβούλων και ειδικών του υπουργείου. Συζήτησαν το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Έρευνα και Εκμετάλλευση Λατομικών Ορυκτών και άλλες διατάξεις». Το σχέδιο νόμου εάν εφαρμοστεί ως έχει θα έχει επιπτώσεις στις εισπράξεις του Δήμου από το λατομείο ελαφρόπετρας του Γυαλιού. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην επιστολή που έστειλε ο Δήμαρχος στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη. Η επιστολή αναφέρει τα κάτωθι:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Νίσυρος 27-11-2017

ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Αρ. πρωτ: 3689

ΔΗΜΟΣ ΝΙΣΥΡΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ

 

Δ/νση: Μανδράκι Νισύρου                                                      ΠΡΟΣ

Ταχ. Κωδ: 85303                                                                    Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Τηλ. 2242360501                                                                    κ. Γιώργο Σταθάκη

Φαξ: 22420 31330

E-mail: nisyros2@otenet. gr

 

Θέμα: Σχετικά με το προς ψήφιση Νομοσχέδιο του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

Κύριε Υπουργέ,

Η Νίσυρος είναι ένα μικρό παραμεθόριο νησί της Δωδεκανήσου προικισμένο από τη φύση με ένα μικρό παραπλήσιο νησάκι το Γυαλί, πλούσιο σε μεταλλεύματα ελαφρόπετρας και περλίτη. Η εξόρυξη της ελαφρόπετρας ξεκίνησε στα μέσα τα δεκαετίας του 1950 και η δημιουργία θέσεων εργασίας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να παραμείνει η Νίσυρος ζωντανή και να παραμείνει ένα μέρος του πληθυσμού στο νησί. Σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία τω Νισύριων ζεί στη Νέα Υόρκη, Αθήνα, Αυστραλία, Καναδά και Ρόδο. Το λατομείο της ελαφρόπετρας αποτελεί τον μοναδικό οικονομικό πόρο του δήμου μας.

Η ελαφρόπετρα παρά το γεγονός ότι είναι αδρανές υλικό με βάση την περιγραφή των αδρανών υλικών στο άρθρο 1 του Ν. 386/1976 εντούτοις με βάση την παράγραφο 3 του Άρθρου 1, του νόμου προς ψήφιση, εντάσσεται στην κατηγορία των βιομηχανικών ορυκτών.

Η εκμετάλλευση του λατομείου γίνεται από την “ΛΑΒΑ Μεταλλευτική & Λατομική ΑΕ” η οποία σήμερα βάση σύμβασης καταβάλλει μίσθωμα στο Δήμο Νισύρου που αντιστοιχεί στο 14% επί της τιμής πώλησης για εξόρυξη 500.000 τόνων, στο 15,35% για εξόρυξη 500.001 – 650.000 τόνων και στο 17,5% για εξόρυξη άνω των 650.000 τόνων.

Τα έσοδα που προκύπτουν για το Δήμο μας κυμαίνονται από 600.000 ευρώ έως 1.200.000 ανάλογα με τις ποσότητες εξόρυξης ελαφρόπετρας.

Το λατομείο της Νισύρου εμπίπτει στις διατάξεις του νομοσχεδίου που ορίζει τα σχετικά με την έρευνα, εξόρυξη και εκμετάλλευση των λατομικών προϊόντων. Ειδικότερα, στην παράγραφο 4. του Άρθρου 12 του νόμου προς ψήφιση αναφέρεται ότι: “Για την απόδοση των μισθωμάτων (παγίων και αναλογικών), που προέρχονται από την εκμίσθωση δημοτικών λατομείων ισχύουν τα οριζόμενα στην παράγραφο 4 του άρθρου 3.” Ακολούθως, η παράγραφος 4 (γγ) του Άρθρου 3 που ορίζει τα ανώτατα όρια του αναλογικού μισθώματος για τα λατομεία βιομηχανικών ορυκτών προβλέπει: “ποσοστό 8% επί της τιμής πώλησης των εξορυσσόμενων προϊόντων, 10% επί εκείνης των ακατέργαστων παραπροϊόντων και 5% επί της τιμής πώλησης των εντός του λατομείου επεξεργασμένων προϊόντων ή παραπροϊόντων στο δάπεδο του λατομείου.”

Κύριε Υπουργέ,

η ψήφιση του επικείμενου νόμου θα προκαλέσει μια σημαντική απώλεια εσόδων για το Δήμο Νισύρου, πόροι αναγκαίοι για την υλοποίηση έργων υποδομών και την κάλυψη σημαντικών αναγκών του νησιού.

Κρίνεται σκόπιμο επομένως να εξαιρεθούν τα Δημοτικά λατομεία από τις συγκεκριμένες διατάξεις που καθορίζουν τα ως άνω ανώτατα όρια των αναλογικών μισθωμάτων ή εναλλακτικά, προτείνεται να προσδιοριστούν για τα Δημοτικά λατομεία μόνο τα κατώτατα όρια των αναλογικών μισθωμάτων χωρίς άνώτατο όριο.

Με εκτίμηση,

Καθηγητής Χριστοφής Ι. Κορωναίος / Δήμαρχος Νισύρου

Ο γραμματέας κ. Βερροιόπουλος ανέφερε στο δήμαρχο ότι έχοντας υπόψιν την παρέμβαση του Δημάρχου έχει προστεθεί στο σχέδιο νόμου η παράγραφος 20 του άρθρου 26 όπου ορίζει ότι ο νόμος αυτός θα ισχύσει από το 2025. Αυτό όμως δεν λύνει παντελώς το πρόβλημα, το μεταθέτει επτά χρόνια αργότερα. Μετά από μιας περίπου ώρας συζήτηση βρέθηκε τρόπος να εξαιρεθεί η Νίσυρος από την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου. Τη λύση αυτή θα την ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θα ενσωματωθεί στον υπό ψήφιση σχέδιο Νόμου.

Στη συνέχεια συζητήθηκε το θέμα του γεωθερμικού πεδίου της Νισύρου σε επίπεδο καθαρά τεχνικό και επιστημονικό. Υπήρξε συμφωνία στο ότι οποιαδήποτε επέμβαση στο πεδίο υψηλής ενθαλπίας θα προκαλέσει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον του νησιού. Το γεωθερμικό πεδίο υψηλής ενθαλπίας εντοπίστηκε στο χώρο της ηφαιστειακής καλδέρας σε βάθος 1500 μέτρων με θερμοκρασίες που φθάνουν τους 350 βαθμούς κελσίου και πιέσεις που υπερβαίνουν τις 30 ατμόσφαιρες.

Ο Δήμαρχος επισήμανε στους συνομιλητές του πως σε καμμιά περίπτωση δεν θα επιτραπεί ουδεμία επέμβαση για την εκμετάλλευση του πεδίου υψηλής ενθαλπίας στη Νίσυρο. Ο γενικός γραμματέας συμφώνησε πως δεν μπορεί να υπάρξει καμμιά επέμβαση σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας εάν δεν υπάρξει η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινότητας και των τοπικών αρχών.