Απολογισμός έργων για την περίοδο Φεβρουάριος - Νοέμβριος 2017

Αγαπητές Συμπατριώτισσες, Αγαπητοί Συμπατριώτες,
Η μηνιαία έκδοση του Newsletter αποτέλεσε από την αρχή της θητείας μας ένα μέσο επικοινωνίας για την ενημέρωση σας για τα πεπραγμένα στον Δήμο μας και τον προγραμματισμό. Τον τελευταίο καιρό ως μέσο επικοινωνίας υπήρξαν μόνο τα Δελτία Τύπου που κυκλοφορούμε σχετικά με τα τεκταινόμενα. Το μηνιαίο δελτίο, το Newsletter, επανέρχεται με την περίληψη των έργων των τελευταίων μηνών.
Η δημιουργία συνεχίζεται με ακατάπαυστους ρυθμούς, η Νίσυρος της προόδου και της δημιουργίας είναι πραγματικότητα, η Νίσυρος της ολοκληρωμένης ανάπτυξης είναι μια συνεχής προσπάθεια που γίνεται πραγματικότητα μέρα με τη μέρα, με μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις, με έργα και δράσεις που μετατρέπουν σιγά σιγά το όραμα μας σε καθημερινή πράξη. Αυτό το διάστημα έγιναν πολλά και συνεχίζουμε με τον ίδιο ζήλο το έργο της δημιουργίας. Φέτος η οικονομία της Νισύρου έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο έχοντας πετύχει τους μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης της τουριστικής κίνησης, με την τουριστική περίοδο να επεκτείνεται έως το τέλος Οκτωβρίου.

Η περίοδος αναφοράς του δελτίου περίοδος δημιουργίας για τον Δήμο Νισύρου.
Τα σπουδαιότερα έργα που αποπερατώθηκαν αυτό το διάστημα ήταν :
1. Ανατολικό τμήμα νησίδας Γυαλιού. To ανατολικό τμήμα της νησίδας του Γυαλιού με ψήφισμα στη Βουλή στις 28-7-2017 επανήλθε στον Δήμο Νισύρου μετά την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου. Σύμφωνα με τον νόμο «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της οδηγίας ΕΕ2016/881 και άλλες διατάξεις», όπου στο μέρος 1ο Άρθρο 26, παραχωρήσεις Δημοσίων ακινήτων, παράγραφος 4, γίνεται η παραχώρηση του Ανατολικού τμήματος του Γυαλιού στο Δήμο Νισύρου. Τον Νόμο ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της ΔΗΣΥ και της Ένωσης Κεντρώων.
2. Αναγνώριση της πηγής των Ιαματικών Λουτρών. Την Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το ΦΕΚ Τεύχος Β’ αριθμός 2433, η αναγνώριση του φυσικού πόρου «Πηγή Μανδρακίου Δήμου Νισύρου» ως ιαματική. Η αναγνώριση αυτή θα συμβάλλει τα μέγιστα στην περαιτέρω ανάπτυξη των Ιαματικών Λουτρών και θα βοηθήσει τις διαδικασίες παραχώρησης σε ιδιώτη.
3. Διαγωνισμός για την ανακαίνιση των Ιαματικών Λουτρών. Η προκήρυξη για τα Ιαματικά Λουτρά ανακοινώθηκε στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις 27-11-2017 και υπάρχει περίοδος τριών μηνών για την κατάθεση προσφορών από εταιρείες.
4. Άφιξη δεύτερου γιατρού μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες του Δημάρχου.
5. Οριστική Λύση στο Πρόβλημα του Σφαγείου Νισύρου. Εγκαινίαση των νέων σφαγείων της Νισύρου την Πέμπτη 6 Απριλίου. Ένα σπουδαίο έργο για τη Νίσυρο που χρηματοδότησε και εκτέλεσε η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
6. Απορρόφηση της ΔΕΥΑΝ στο Δήμο θα γίνει με διατάξεις που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, ενώ με το ΦΕΚ 232Α’/09.12.2016 δίνεται πλέον η δυνατότητα σε όλους τους υπαλλήλους της ΔΕΥΑΝ να μεταφερθούν σε αντίστοιχες προσωποπαγείς θέσεις στο Δήμο Νισύρου.
7. Εγκατάσταση μετεωρολογικού σταθμού στην οροφή του ξενώνα. Η Νίσυρος έχει πιά δικό της μετεωρολογικό σταθμό. Πρόσβαση στο διαδίκτυο www.meteo.gr/stations/nisyros
8. Η Νίσυρος, μετά από αίτημα του Δημάρχου Χριστοφή Κορωναίου, έγινε δεκτή στην οικογένεια της HOPEgenesis. Η HOPEgenesis δίνει τη δυνατότητα σε γυναίκες, ανεξαρτήτως των οικονομικών κριτηρίων, που ζουν σε απομονωμένες περιοχές να ταξιδεύουν στην Αθήνα πριν και κατά τη διάρκεια της κύησης, να παρακολουθούνται από ομάδα μαιευτήρων-γυναικολόγων και να γεννούν δωρεάν.
9. Επίσκεψη του υφυπουργού Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριου Σαντορινιού στη Νίσυρο και ανακήρυξη της Νισύρου ως νησί κυκλικής οικονομίας.
10. Επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου την Δευτέρα 29-5-2017 με τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο κ. Αλκιβιάδη Στεφανή. Ξεκίνησε η διαδικασία για την εκτέλεση έργων στη Νίσυρο από την ΜΟΜΚΑ.
11. Πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα το καλοκαίρι με αποκορύφωμα τη συναυλία της ορχήστρας Θεοδωράκη στο Παλιόκαστρο.
12. Πολλές επισκέψεις Ιατρικών ομάδων για παροχή προληπτικής ιατρικής στους κατοίκους της Νισύρου. Επίσκεψη μεγάλης ομάδας γιατρών από το νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ και δωρεά παροχή προληπτικών εξετάσεων σε 400 άτομα. Επίσκεψη της ομάδας από το νοσοκομείο Άγιος Σάββας και δωρεά παροχή προληπτικών εξετάσεων καρκίνου σε δεκάδες κατοίκους.
13. Πραγματοποίηση της 3ης Νισύρικης Αμφικτυονίας στις 12 και 13 Αυγούστου 2017.
14. Τον Ιούλιο και Αύγουστο στη Νίσυρο οι εκδηλώσεις με δεκάδες σκάφη του «Rodos Cup 2017» και της «Aegean Regatta 2017».
15. Πραγματοποίηση της «3ης Ηφαιστειάδας 2017», εβδομάδα προβολών διεθνών ταινιών που αφορούν τα ηφαίστεια, 18-25 Αυγούστου.
16. Ο Δήμος Νισυρίων είναι παρών σε όλα τα συνέδρια και εκδηλώσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Νισύρου και στην ανάπτυξη δεσμών του Δήμου μας με άλλους οργανισμούς.
17. Η Νίσυρος μεταξύ των τεσσάρων νησιών που πρότεινε για τουριστικούς προορισμούς η θερινή ρωσική έκδοση του περιοδικού «National Geographic Traveler» (Ιούνιος-Αύγουστος 2017).
18. Ένθετο περιοδικό στην εφημερίδα «Καθημερινή» με τίτλο “Greece is Nisyros” και διανομή του στην τουριστική έκθεση του Βερολίνου τον Απρίλιο.
19. Η Νίσυρος στο ένθετο «ΤΑΞΙΔΙΑ» της Κυριακάτικης εφημερίδας «Καθημερινή» με εξώφυλλο και επτασέλιδο αφιέρωμα που κυκλοφόρησε στις 29 Απριλίου 2017.
20. Συμμετοχή του Δημάρχου στο πρώτο παγκόσμιο συνέδριο με τίτλο «Smart Islands» (Έξυπνα Νησιά) που έλαβε χώρα στη Μαγιόρκα της Ισπανίας στις 20 και 21 Απριλίου
21. Η Νίσυρος στη λίστα με τα 19 καλύτερα ελληνικά νησιά για κάθε τύπο ανθρώπου και διακοπών που προτείνει η βρετανική εφημερίδα «Telegraph» τον Απρίλιο.
22. Πολλά ταξίδια του Δημάρχου σε Αθήνα και Ρόδο για την προώθηση των έργων υποδομής για τη Νίσυρο.
23. Συνέχιση του προγράμματος του ΜΙΚ με νέα σύμβαση και συνέχιση του προγράμματος επίσκεψης των φοιτητών και καθηγητών από το τμήμα τοπογράφων του ΕΜΠ.
24. Ανάθεση μελέτης στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) για την εγκατάσταση συστήματος παραγωγής πόσιμου νερού με χρήση ενέργειας από τα θερμά νερά των λουτρών και ηλιακή και αιολική ενέργεια.
25. Εγκατάσταση Οπτικών ινών από Cosmote από τις Λιές έως τον Εμπορειό και Νικειά για την καλυτέρευση των τηλεφωνικών επικοινωνιών και την πρόσβαση στο διαδίκτυο με υψηλές ταχύτητες. Μια σημαντική παρέμβαση στο πλαίσιο του έργου Rural Broadband.
26. Επέκταση και διαμόρφωση χώρου Νεκροταφείου Νικειών. Στην νότια πλευρά του Νεκροταφείου έγινε επέκταση και δημιουργήθηκαν δεκαπέντε νέα μνήματα για να καλύψουν τις ανάγκες τις κοινότητας των Νικειών. Ένα έργο το οποίο εκκρεμούσε τα τελευταία 15 χρόνια.
27. Ολοκληρώθηκε η κατασκευή νέου τοιχίου στην περιοχή Κουκουμά, μπροστά στην οικία του κ. Παπακώστα. στη θέση του κατεστραμμένου για πάρα πολλά χρόνια. Έτσι έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος κατάρρευσης της επαρχιακής οδού. Έχουν τοποθετηθεί πέτρινα κιγκλιδώματα και παγκάκια.
28. Ολοκληρώθηκε η τσιμεντόστρωση του παραλιακού δρόμου από τον φούρνο στον Άγιο Σάββα.
29. Τοποθετήθηκαν δύο αγωγοί μεγάλης διαμέτρου στην πλατεία του Άγιου Σάββα που δίνουν διέξοδο προς τη θάλασσα στα όμβρια ύδατα που μαζεύονται στην πλατεία.
30. Ολοκληρώθηκε η πλακόστρωση του στενού που συνδέει τον κεντρικό δρόμο στο Μανδράκι με τον παραλιακό δρόμο στο σημείο της πλατείας Ηρώων.
31. Ολοκληρώθηκε η πλακόστρωση στα στενά από τον φούρνο στην πλατεία Ηρώων ως το Λευκαντιό.
32. Ολοκληρώθηκαν οι επισκευές στο εκδοτήριο εισιτηρίων στο λιμάνι με πλήρη ανακαίνιση του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου, με καινούργια κουφώματα, με κλιματιστικό και με πρόσθεση εσωτερικών καθισμάτων. Πλήρης ανακαίνιση έγινε και στις προσκείμενες τουαλέτες.
33. Κατασκευή τοιχίου στο δρόμο από τον Πλατύ μέχρι τον Τρούλο για την προστασία των διερχόμενων και των αυτοκινήτων. Ολοκλήρωση επισκευής τοιχίου στην περιοχή Πλατύς και επέκταση του προστατευτικού τοιχίου σε όλον το δρόμο από τον Πλατύ έως τον Τρούλο.
34. Μεγάλες παρεμβάσεις στο Οξό στο Λαγκάδι για την προστασία των σπιτιών και των διερχόμενων.
35. Παρέμβαση στον Άγιο Σάββα και προστασία της παραλίας από τη μεταφορά ογκόλιθων στην παραλία. Επέκταση του υπάρχοντος τοιχίου.
36. Αντικατάσταση αγωγού ύδρευσης από το Λιμάνι ως την Καράβα για λόγους δημόσιας υγείας. Το έργο συνεχίζεται για την αντικατάσταση του μέχρι τον Άγιο Σάββα.
37. Αντικατάσταση όλων των κουφωμάτων στο Ζωσιμοπούλειο Θέατρο.
38. Αντικατάσταση όλων των κουφωμάτων στο Ηφαιστειολογικό Μουσείο στα Νικειά και ευπρεπισμός του Μουσείου.
39. Πλήρης ανακαίνιση του Ιατρείου στα Νικειά και του γραφείου πάνω από το Ιατρείο.
40. Πλήρης ανακαίνιση και επισκευή ξενώνα Νικειών στην περιοχή Σαρδαλόνι.
41. Εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων στον επαρχιακό δρόμο από σπίτι Μιχάλη Ζαχαριάδη έως το κτήμα Κωνσταντινίδη.
42. Επισκευή και συντήρηση Λαογραφικού Μουσείου.
43. Επισκευή και μόνωση όλων των ορόφων των Δημοτικών Κτηρίων.
44. Αγορά και εγκατάσταση μεγάλου συμπιεστικού μηχανήματος για τα ανακυκλώσιμα υλικά. χαρτί και πλαστικό. Ο όγκος των ανακυκλώσιμων ελαττώνεται στο 10 τοις εκατό του αρχικού με αποτέλεσμα την ευκολότερη και φθηνότερη μεταφορά των. Η ανακύκλωση προχωρεί με σταθερούς ρυθμούς και συνεχώς αυξάνεται η συλλογή ανακυκλώσιμων.
45. Ανακαίνιση Δημοτικού Σχολείου Μανδρακίου Νισύρου. Επισκευή οροφής και μπογιάτισμα εσωτερικά και εξωτερικά στο Δημοτικό Σχολείο. Εγκατάσταση τοπικού δικτύου internet και διαχείριση αρχείων και στις έξι αίθουσες του σχολείου.
46. Τσιμεντόστρωση του μεγαλύτερου μέρους της Πλατείας των Πάλων. Το έργο θα ολοκληρωθεί κατά την χειμερινή περίοδο. Ολοκληρωτικός καθαρισμός όλων των δεξαμενών παροχής νερού στους Πάλους.
47. Καθαρισμός μονοπατιών στους Πάλους.
48. Εκβάθυνση του λιμανιού της μαρίνας των Πάλων και επισκευή όλων των συστημάτων παροχής νερού και ρεύματος στη μαρίνα.
49. Ανακαίνιση του Καρβαϊνειου Σχολείου των Πάλων και μετατροπή του σε Δημοτική Πινακοθήκη με πρώτη έκθεση το περασμένο καλοκαίρι του ’17 στα έργα του ζωγράφου Δημήτρη Σακελλαρίδη.
50. Επισκευή δημόσιων τουαλετών στους Πάλους
51. Τελειοποίηση των σφαγείων με παροχή νερού και τοποθέτηση προστατευτικής σήτας σε όλα τα παράθυρα.
52. Παραλαβή νέου ηλεκτρικού αυτοκινήτου για τη συλλογή απορριμμάτων και αγορά ενός ακόμη έως το τέλος του έτους.
53. Δημοτικό Στάδιο. Κατασκευή χώρου ιατρείου, και τουαλετών για το κοινό. Προώθηση άδειας για πυρασφάλεια. Έγκριση αντικατάστασης του καουτσούκ του αγωνιστικού χώρου και προκήρυξη διαγωνισμού για εξέδρες.
54. Επιδιόρθωση αποχετευτικού στην Τάβλα του Γιαλού. Κλείσιμο βόθρων και δημιουργία νέας πλατείας με τσιμεντόστρωση στην είσοδο της Τάβλας του Γιαλού.
55. Καθαρισμός και ευπρεπισμός χαλατού στο Λαγκάδι
56. Πλήρης ανακαίνιση των κτιρίων και των χώρων της Αφαλάτωσης.
57. Αλλαγή και εγκατάσταση 48 νέων μεμβρανών στις μονάδες αφαλάτωσης και αγορά άλλων 24 για έκτακτες ανάγκες.
58. Αγορά δυο μηχανημάτων παραγωγής πόσιμου νερού που θα εγκατασταθούν στην περιοχή Τρούλος και στους Πάλους. Οι κάτοικοι της Νισύρου θα έχουν την δυνατότητα να παίρνουν πόσιμο νερό πολύ φθηνά χωρίς να δημιουργούνται στερεά απόβλητα από πλαστικά. Με αυτό τον τρόπο θα συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος .Η εγκατάσταση θα ολοκληρωθεί με την ολοκλήρωση παροχής ρεύματος από την ΔΕΔΗΕ.
59. Ανακύκλωση. Η ανακύκλωση προχωρεί με σταθερούς ρυθμούς και με συνεχείς παρεμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.
60. Νομιμοποίηση του κτηρίου που στέγαζε το παλιό σφαγείο.
61. Πλακόστρωση στην πίσω πλευρά της εκκλησίας Ποταμίτισσας και στο στενό έως το Λαγκάδι.
62. Πλακόστρωση στην Ταύλα του Γιαλού στην εκκλησία Άγιος Νικόλαος.
63. Επέκταση του αποχετευτικού δικτύου στην περιοχή Έλιτθας.
64. Επισκευή του κτιρίου του φούρνου.
65. Καθάρισμα μονοπατιού από το Λαγκάδι στο Παλιόκαστρο και Άγιο Φανούριο. Καθάρισμα μονοπατιών προς την Ευαγγελίστρια.
66. Ανακαίνιση μέρους του Δημοτικού Ιατρείου.
67. Επισκευή, καθάρισμα και αποκατάσταση του δρόμου από την Ταύλα του Γιαλού στους Χοχλάκους και πλήρης αναμόρφωση της παραλίας με τοποθέτηση καθισμάτων προς εξυπηρέτηση των λουόμενων.
68. Συντήρηση και επισκευή του Δημοτικού Ξενώνα, αλλαγή πολλών κουφωμάτων.
69. Ανακαίνιση κτηρίου πάνω από τον παιδικό σταθμό και δημιουργία τριών διαμερισμάτων για χρήση από το Δήμο και το ιατρείο.
70. Συντήρηση και επισκευή του ενός εν λειτουργία κτίσματος ων Δημοτικών Λουτρών.
71. Καθαρισμός των δύο κτισμάτων στα Ιαματικά λουτρά και μετατροπή τους σε εκθεσιακούς χώρους.
72. Καλλωπισμός ολόκληρου του οικισμού Μανδράκι με λουλούδια παντού.
73. Επισκευή νηπιαγωγείου και παιδικού σταθμού.
74. Αγορά μεγάλης αντλίας για την μεταφορά άμμου στις παραλίες